Thursday, February 9, 2012

Phnom Penh

Phnom Penh on ehka hiukka ristiriitainen kaupunki. Toisaalta taalla selvasti yritetaan tehda tasta oikein kansainvalisen nakoista paakaupunkia. On prameaa taloa, leveita katuja hienoja hotelleja ja ranskalaistyyylista arkkitehtuuria. Toisaalta ei tarvitse kauas niista lahtea niin roskakasoja lojuu tienposkilla ja aikalailla jokapuolella ja haju on valilla aika kaatopaikkainen. Ylipaataan taalla dunkkaa lahes jokapuolella koko ajan Kerjalaisia ja kaupustelijoita vetelee hihasta yhtenaan. Toisaalta taalla pain, melkein samat asiat voi sanoa mista tahansa isosta kaupungista. Isolla kaupungilla isommat ongelmat.

Taalla ollessa kaytiin luonnollisesti katsastamassa Killing Fieldsit seka Tuol Slengin museo; vanhat koulurakennukset, jotka muutettiin kidutuskammioiksi. Lahdettiin Killing Fieldseiltakin vahan ristiriitaisin tuntein. Kyllahan se hiljaiseksi vetaa kun katsoo useita metreja korkeaa tornia taynna paakalloja ja luita, mutta toisaalta jai todella turistimainen olo, silla tuntuu etta paikka on siloteltu ja siistitty nimeomaan turistikierroksia varten. Kateen annetaan kuulokkeet etta ota nuo mukaan ja lahde kartta kadessa kiertamaan. Akin sanoin, niinkuin huvipuiston kummitusaukiolla olisi. Killing Fieldseilta ei ole kuvia,silla ne lahti kadonneen muistikortin mukana,plaah.

Tuol Sleng sita vasten oli kylla karmiva. Kolme rakennusta ovat todella kolkkoja ja hieman rapistuneita, muurit seka yksi rakennuksista on ymparoity piikkilangalla. Elikka kerrottakoon etta tuosta kidutus ja kuulustelukeskuksesta noin 20000 vangista 7 selvisi hengissa. Creepy. Annetaan kuvien puhua.







While getting lashes of electrification you must not cry at all.














Huh. No mutta toisaalta Phnom Penhiin viela palatakseni, jos osaa katsoa roskan, shaissen ja eriarvoisuuden ohitse (koska niita on taalla ihan joka kaupungissa ja kylassa,ja mm. jatehuolto ei oo kovin sana) niin on PP ihan miellyttavakin paikka, jos ei liian kauaa viivy kerrallaan. Me nyt kuitenkin kolmeen otteeseen kaytiin muutama paiva ja ihan hyva fiilis jai! Paljon on tekemista kaupungilla, mutta kylla siella viihtyykin.


Le boulevard

Kaverit kalalla




No comments:

Post a Comment